top of page

Představujeme Vám nové logo Trenérů ve škole

Nová vizuální identita Trenérů ve škole je výsledkem spolupráce grafiků, trenérů a školáků. Vyjadřuje radost z pohybu, dynamiku a hlásí se k pestrým barvám našich trenérských dresů.


Už v době vzniku původního nápadu na podzim roku 2018 bylo jasné, že výrazná identita pomůže trenérům se zapojit do školního prostředí. Děti mají rády pestré barvy a pokud s nimi souvisí zábavná činnost, tak si je zapamatují a vytvoří si k nim hezký vztah.


Díky shodě okolností jsme měli štěstí a nechali našim trenérům udělat hezké dresy s motivem čtverců v barvách rubikovy kostky. Dostali je nejen trenéři, ale pro hodinu tělocviku také učitelky, takže pro děti bylo ihned srozumitelné, že pracují spolu a nemuselo se vysvětlovat, co je to “cizího pána”.

Vedle dětí nás nás začali brzy poznávat ředitelé a ředitelky a další personál školy a s úsměvem nás vítali. Po několika měsících jsme se dostali i do povědomí rodičů.


Byli jsme bez rozpočtu, proto naše první provizorní loga vznikla narychlo tak, že jsme dali na pozadí motiv čtverců a do nich vložili postavičku z databáze symbolů.


V březnu 2020 jsme pořádali důležitou konferenci v pražské technické knihovně s názvem “Inovace ve výuce školní tělesné výchovy”, pro kterou se vyráběly videoprezentace a bylo třeba rychle navrhnout značku. Ondřej Lípa s kolegy využili postavu panáčka a vzniklo logo, které nás provázelo celý rok.

Mezitím se rozjela na Slovensku vlastní pilotní verze programu, zaštítěná Ministerstvem školství, vědy, výzkumu a sportu pod názvem Trenéri v škole. Nechali si zpracovat logo vlastní.

Na nové identitě českého loga začal pracovat v létě 2020 mezinárodně oceněný grafik Jan Vrba, který si náš program oblíbil, nastudoval dosavadní vizuály, záměr, barvy, dresy a navrhl simplistický koncept čtyřech barviček s veselou figurkou uvnitř.

Výbor spolku s tímto logem nebyl většinově spokojen, proto zadal rozpracování dalších verzí, včetně možné úpravy Vrbova designu grafikovi Miloši Tancibudkovi, který přišel s následujícími návrhy.


O nich hlasoval jednak výbor spolku, ale také v anketě děti, zapojené do kroužků Sportík z Prahy 6. Jako jednoznačný vítěz soutěže vyšel poslední návrh, který vychází z Vrbova původního designu.

Od března 2021 tedy Trenéři ve škole používají toto barevné, veselé logo. Doufáme, že se Vám bude líbit stejně, jako se líbí nám .

Jan Macháček



Kontakt na tvůrce loga:




bottom of page