top of page

O projekt Trenéři do škol je velký zájem.

Do projektu Trenéři do škol se přihlásilo 15 sportovních klubů. Proškolení trenéři budou od druhého pololetí docházet za malými dětmi do všech základních škol. Radnici, která bude projekt finančně podporovat, zájem potěšil.




Radnice před měsícem představila ředitelům škol a vedoucím sportovních klubů projekt Trenéři do škol. Následně měli zúčastnění čas na rozmyšlenou, zda se do projektu zapojí.


V podstatě jde o to, že trenéři by po proškolení pravidelně docházeli k malým dětem a učili je všeobecné tělesné průpravě. Některé kluby měly jasno už po semináři.


Ivana Hlubinková Kožmínová, vedoucí klubu Maniak Aerobik Havířov: "Co se týče mně, tak náš klub určitě do toho půjde, protože tam nejde o to vychovávat vrcholové sportovce, ale naučit děti milovat ten pohyb. Ty děti teď neumí vylézt po žebříku, neumí spadnout, neumí se dotýkat tak nějak normálně. Takže já myslím, že úžasný nápad.”

Nakonec má zájem o projekt 17 základních škol a jedna soukromá montessori škola.

Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: "Máme přihlášeno patnáct klubů. Počítá se s tím, že z každého sportovního klubu budou dva trenéři. Takže se to týká 30 trenérů. Harmonogram zapsaného spolku Trenéři do škol už připravují, máme již vyčíslené finanční částky, které padnou na ten projekt a musí se také zajistit materiální vybavení pro školy, které se zapojily do toho projektu. Jsem ráda, že se školy přihlásily. Mysleli jsme, že budou jen první třídy, některé školy vyžadují i druhé třídy. Bylo tam, že chtějí i třetí třídu, ale to už ne. Zapojíme do toho 26 prvních tříd a šest druhých.”


V současné době začal platit nouzový stav a v tělesné výchově děti nesmí sportovat. Na projekt to ale vliv mít nebude.


Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: "My počítáme s tím, že se výuka rozběhne s těmi trenéry od 1.2., čili od druhého pololetí, aby mohli i ředitelé uzpůsobit rozvrh hodin na druhé pololetí tak, aby to vycházelo i trenérům, protože trenér bude na jedné škole třeba ve všech prvních třídách, takže aby to neměl rozházené, třeba aby tam byl jeden den. Teď na podzim a v zimě plánují trenéři z Prahy, že udělají trenérům školení. Oni musí projít dvaceti hodinami školení na zdravotechniku, na vývojovou techniku a psychologii. Pak budou ještě ukázkové hodiny probíhat s těmi trenéry a pak budou moci jít od 2. února do škol.”


bottom of page