top of page

Neobvyklý tělocvik na školách v Havlíčkově Brodě

Do hodin tělesné výchovy v šesti základních školách v Havlíčkově Brodě chodí profesionální trenéři. Děti tak uvidí celkem osm různých sportů.


Poslechněte si k tomu audio českého rozhlasu (2 min.):


Celý článek najdete také na stránkách ČRo Vysočina. Níže Vám přinášíme také přepis článku.

Pod vedením zkušených trenérů si mohou nově žáci šesti základních škol v Havlíčkově Brodě vyzkoušet například šerm nebo řecko-římský zápas. Na obvyklé hodiny tělocviku totiž od začátku pololetí začali docházet klubový trenéři.

Základní škola Slunečnice

Kupříkladu ve středu si žáci ze ZŠ Slunečnice vyzkoušeli tenis. Trenér Jindřich Kučera z tenisového klubu Havlíčkův Brod právě při tělocviku udílí pokyny žákům. „Chceme jim ukazovat, že sport nebo tělocvik není jen to, co je nebaví.“ Jako trenér tenisu vede Jindřich Kučera na škole druhou hodinu. „Jsem z toho nadšený, měl jsem obavy, měl jsem ze začátku trošku strach, jak budou aktivní, aby je to bavilo, a byl jsem velice mile překvapen.“


Neobvyklý tělocvik

A neobvyklý tělocvik si pochvalují také žáci. Třeba Františka Švástu tenisová hodina baví, i když má nejradši softbal. „Není to nic proti, je to dobrý.“ Tenis bude společně se spolužáky pilovat po dobu čtyř týdnů, poté přijdou na řadu další sporty jako třeba řecko-římský zápas nebo i šerm. Ty už ale povedou jiní trenéři.

„Zajímavé je, že do toho ti trenéři chtěli jít, a to i přesto, že to dělají ve svém volnu, musí si kvůli tomu brát třeba dovolenou v práci. Já byla překvapená, jak vnímají, že se ty děti potřebují hýbat,“ říká ředitelka soukromé základní školy EQ a zároveň koordinátorka projektu Trenéři ve školách v Havlíčkově Brodě Hana Kučerová.

Testovací půlrok

Současně ale ředitelka dodává, že by program nemohl fungovat bez podpory města, které je zřizovatelem čtyř ze šesti zapojených základních škol. Podle místostarosty Zbyňka Stejskala (ODS) je první půl rok víceméně testovací. „Smlouvu jsme podepsali na tenhle školní rok a pokud s tím budou kantoři a ředitelé spokojeni, rada města tomu určitě dá zelenou.“


Český rozhlas Vysočina, autor Patrik Salát. Děkujeme moc ČRo a autorovi za publicitu!



bottom of page