top of page

STUDENT - SPORTOVEC SE UMÍ SOUSTŘEDIT V PRAVOU CHVÍLI

Sport Magazín se v reportáži 14. srpna 2020 věnoval Trenérům ve škole.

Součástí článku byl i komentář Jiřího Růžičky, místopředsedy Senátu ČR. Tento báječný muž a sportovec je velkým fanouškem projektu Trenéři ve škole. Byl také vedle radní pro školství Marie Kubíkové naším podporovatelem při spuštění na Praze 6.

Pustit se v takovém rozsahu cílevědomě, systematicky do pohybové průpravy malých dětí je mimořádně unikátní projekt.Fascinuje mě, že ti tři chlapi mají tolik energie, že za tím jdou už dlouho sami. Jsem hrdý i na Prahu 6, že projekt podporuje,"říká pan senátor Růžička o Trenérech ve Škole.

"Pro národ je to naprosto potřebná věc. Já jsem ještě generace, která zažila přirozenou všeobecnou pohybovou průpravu. Lítali jsme venku, lezli po stromech. Anebo když jsme začali chodit na atletiku, dělali jsme úplně všechno. Nikoho nenapadla raná specializace. Dnešní děti nemají moc šancí tohle zažít. Jestli je ve mně něco smysluplného, vděčím za to jedině sportu a lidem, které jsem kolem sportu potkal. Pracovitost, cílevědomost, umět prohrávat, nezbláznit se z proher ani z výher, to všechno mi dal sport.

Byl jsem dlouholetým ředitelem Keplerova gymnázia. U našich studentů je vidět, z jakých rodin jsou. U většiny z nich má sport významné místo v životním stylu. Přitom jim nikdo neusnadňoval cestu. Kdysi dávno se mě snažili přemluvit, abych vzal na gymnázium sportovní třídy. Řekl jsem: Na to zapomeňte. A udělal jsem dobře. Já na to prostě nevěřím. Jsem přesvědčený, že když se sportovci v patnácti soustředí do jedné třídy, dávají se jim úlevy a udělají se z nich vrcholoví sportovci, zpohodlní a o nic se nesnaží. Pokud jsme na našem gymnáziu měli vrcholové sportovce, byli jedineční ve svých třídách. Přitom neměli žádné velké úlevy. Třeba plavkyně Lenka Maňhalová, o Lukáši Pollertovi ani nemluvím. Tenhle přístup považuji za správný. Děláš vrcholový sport? Prima, ale musíš dělat i jiné věci. Vždycky to fungovalo. Věřím tomu, že když ti lidi musejí překonávat překážky, jsou i pak ve sportu úspěšní. A naopak. Když dělá student sport, připraví ho na to, že se umí soustředit v pravou chvíli, umí si zorganizovat čas a umí podat výkon. Ono mu ani nic jiného nezbývá.

Jsem v senátním podvýboru pro sport a všichni tam berou sport vážně. I proto jsme byli jako senát tak vyhranění proti Národní sportovní agentuře. Měli jsme pocit, že to není ta správná cesta. Že se bude zaměřovat především na vrcholový sport a reprezentaci. A taky že bude sloužit k demonstraci, jak je vládní garnitura úspěšná. Nám jde o to, aby se finanční podpora dostala opravdu ke sportování a pohybové výchově dětí. Navíc si myslím, že se soustředí obrovská moc do rukou v tomhle případě premiéra. Protože Milan Hnilička je předseda agentury, který ani nemůže na jednání vlády. Takže bude-li chtít peníze, musí mu je zprostředkovat premiér. A to se nám strašně nelíbilo. Zvláště když agentura bude spravovat daleko víc peněz než kdy jindy, což bude pokušení.

Zdá se mi, že když jdou peníze od státu přes ministerstvo školství, můžou se do školství a ke klubům opravdu dostat. Ale musejí fungovat všechny články, aby to šlo rovnoměrně na školy, na obce jako účelové peníze na sport.“

O autorovi| Připravil: PAVEL HARTMAN Foto autor| FOTO SPORT: MICHAL BERÁNEK

Děkujeme Sport Magazínu a autorům za báječnou publicitu!

bottom of page